Πρόσφατα Άρθρα Διαβάστε τις τελευταίες αναρτήσεις μας

Το παρασκήνιο της μεγάλης «σφαγής» των Στρατηγών


Με 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και με υπερπτήσεις δύο τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας... υποδέχθηκαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις την τοποθέτηση της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στις Eλληνικές.

Η τουρκική αντίδραση δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς αυτή καθαυτή η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και ο τρόπος αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -όπως η κυβέρνηση ορίζει κάθε φορά διά των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ που καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- είναι ο βασικότερος λόγος της βαθιάς τομής που έγινε χθες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί της ουσίας το ΚΥΣΕΑ επέλεξε προχθές για την ηγεσία και των τριών Κλάδων πρόσωπα με τα οποία θα μπορέσει η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, να συνεργαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο πεδίο των ασκήσεων, της διακλαδικότητας, της συντήρησης του υλικού και της εμψύχωσης του προσωπικού.

Η βασική αιτία της αλλαγής και των αρχηγών και των τριών Κλάδων ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συνεργασία που είχαν οι αρχηγοί μεταξύ τους σε διακλαδικό επίπεδο, καθώς και ορισμένες ενστάσεις που πρόβαλαν σε βασικούς άξονες της στρατηγικής σε επιχειρησιακό αλλά και διοικητικό επίπεδο.

Η απομάκρυνση και των τριών αρχηγών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Εγκαίρως οι ίδιοι είχαν διαπιστώσει αρκετές φορές να συγκεντρώνονται «απειλητικά σύννεφα» πάνω από το τραπέζι των συνεδριάσεων υπό τον υπουργό Άμυνας, ενώ πολλάκις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμμέσως πλην σαφώς τους είχε προειδοποιήσει για τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας σε βασικά θέματα της καθημερινότητας.

Υπασπιστής του Προέδρου

Το ΚΥΣΕΑ, αφού προσπέρασε δέκα αντιστράτηγους, επέλεξε για νέο αρχηγό ΓΕΣ τον πιστό συνεργάτη και υπασπιστή του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τον μέχρι χθες Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Αποφοίτησε το 1982 από τη Σχολή Ευελπίδων, ενώ έχει σπουδές και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου MBA σε «στρατηγικές ασφαλείας». Η «χημεία» του Π. Καμμένου με τον αντιστράτηγο Στεφανή «έδεσε» κατά την περίοδο της έξαρσης του Προσφυγικού και ειδικότερα στην περιοχή της Ειδομένης.

Κοινή εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ότι ο Γ’ Σωματάρχης, από το στρατηγείο του στη Θεσσαλονίκη, έβγαλε ασπροπρόσωπες τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε χρόνο-ρεκόρ. Όχι μόνο βοήθησε αποφασιστικά στο να στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης, χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα και εντάσεις, όπως στο Καλέ της Γαλλίας.

Στην Αεροπορία, αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο Χρήστος Χριστοδούλου, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1981. Είναι αρχηγός στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και σύμφωνα με τον Π. Καμμένο ανταποκρινόταν άριστα στις εντολές που ελάμβανε από την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Ο Χριστοδούλου χρεώνεται προσωπικά ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερνε να είναι καθημερινά ετοιμοπόλεμη και αποφασιστική, αντιμετωπίζοντας κάθε τουρκική πρόκληση και ξεπερνώντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από 3.900 ώρες πτήσης.

Στο Ναυτικό, αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Ιούνιο του 1983 ως μάχιμος σημαιοφόρος. Είχε «γοητεύσει» τον υπουργό Άμυνας κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Σημειωτέον ότι η «χημεία» του κ. Καμμένου με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ δεν ήταν ποτέ καλή, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει τον «κυανόκρανο» μεταξύ τους, καθώς υπήρχε διαφορετική αντίληψη σε βασικά επιχειρησιακά θέματα.

(ΕΘΝΟΣ 17/01/2017 – ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ)

Ανακοίνωση Υποψηφιότητας-Bιογραφικό Αντγου ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΙΚΑ για Αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ./Ε.Α.Α.Σ.
ΑΝΤΓΟΣ ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ

Συμμετέχω στις επερχόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ, ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πεπεισμένος ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των Μελών της ΕΑΑΣ, καθώς και στις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑΣ.

Από βάθους ψυχής, εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑΣ:

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Μανίκας γεννήθηκε στο Λαγοβούνι Καλαβρύτων Αχαΐας το 1962.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Παρακολούθησε και αποφοίτησε από όλα τα σχολεία του Όπλου του καθώς και από άλλα σχολεία εξειδίκευσης – επιμόρφωσης (Σχολείο Αλεξιπτωτιστών, Σχολείο Αξιωματικού Ελεγκτή Αέρος κλπ).

Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών Άμυνας (ΔΣΕΑ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Ως κατώτερος Αξκός, υπηρέτησε ως Διμοιρίτης στη ΣΕΑΠ, Διοικητής Λόχου επί 9 συνεχή χρόνια σε Μ/Κ και απλά Τάγματα Πεζικού και Εθνοφυλακής (Γιαννιτσά, Νεοχώρι Ορεστιάδος, ΕΛΔΥΚ/1ο ΤΠ, Καρλόβασι Σάμου) και Επιτελής στο 4ο ΕΓ της ΑΣΔΕΝ.

Ως ανώτερος Αξκός, υπηρέτησε ως Επιτελής στο 4ο ΕΓ και Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Σχεδίων της ΑΣΔΕΝ, Διευθυντής 3ου και 4ου Επιτελικού Γραφείου σε Σύνταγμα και Ταξιαρχία αντίστοιχα (Βυρώνεια Σερρών και Λήμνο), Διοικητής σε Τμήμα Επιστρατεύσεως (Βυρώνεια Σερρών), Υποδιοικητής και Διοικητής σε Μ/Κ Τάγματα Πεζικού (Σιδηρόκαστρο και Λήμνο αντίστοιχα), Τμηματάρχης στο ΓΕΣ/ΔΠΖ, Διοικητής Τακτικού Συγκροτήματος Συντάγματος Πεζικού στην Κύπρο και Υποδιοικητής Ταξιαρχίας (Σάμο).

Ως ανώτατος Αξκός, υπηρέτησε ως Διευθυντής Α’ Κλάδου στην ΑΣΔΥΣ, Δντής της Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως στο ΓΕΣ και Δκτής της ΔΙΚΕ (IV ΜΠ/ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ), απ’ όπου και αποστρατεύθηκε «ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του» με το βαθμό του Αντγου ε.α.

Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη.

[ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ] H νέα σύνθεση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) [ΠΙΝΑΚΑΣ]

Ύστερα από την χθεσινή (17/01/2017), Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που αποφάσισε τις τοποθετήσεις Αντιστρατήγων-Υποστρατήγων, η νέα σύνθεση του ΑΣΣ διαμορφώνεται όπως στον παρακάτω πίνακα.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

Αναρτήθηκε το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Δείτε ΕΔΩ και τυπώστε το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ του έτους 2017 που θα καταβληθεί στις 30/01/2017 (Δευτέρα).

Υπενθυμίζουμε ότι για να εισέλθετε στην εφαρμογή πρέπει να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης (κωδικός πρόσβασης στο TAXISNET: Όνομα χρήστη/username - Κωδικός πρόσβασης/password).

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγένθυση:

ΣΑΣΥΔΑ: Πρόσκληση σε κοπή πίτας - βράβευση πρωτευσάντων ανά ειδικότητα Σμηνιών 52ας σειράς ΣΥΔ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΑΣΥΔΑ) σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση Κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 6μμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ΕΑΑΑ – Χαλκοκονδύλη 5 (7ος όροφος).

Στην εκδήλωση θα...

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

[ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ] Ο νέος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης (BIOΓΡΑΦΙΚΟ)


Νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς τοποθετήθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι σήμερα Διευθυντής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1983 ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Παρακολούθησε όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι απόφοιτος, επίσης, του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των ΗΠΑ. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές.

Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις, ως εκπαιδευτής και επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού και ως επιτελής στο ΓΕΕΘΑ. Επίσης έχει υπηρετήσει ως παρατηρητής και επιτελής στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNIKOM) στο ΚΟΥΒΕΙΤ–ΙΡΑΚ και ως επιτελής στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της, επί ένα έτος Ελληνικής Προεδρίας, σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Aσφάλειας και Άμυνας. Ανέλαβε τη συγκρότηση και τη διοίκηση της 194 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) καθώς και τη διοίκηση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού PzH-2000.

Διετέλεσε Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ, Επιτελής και επί διετία Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ. Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτελάρχη του ΓΕΕΦ, ήταν Διοικητής της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ».

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών καθώς και το ασημένιο μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.

Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.


Πρώτοι σχολιασμοί από τις τοποθετήσεις των νέων ανωτάτων αξιωματικών από το ΚΥΣΕΑ


Στο νέο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) έχει τρεις θέσεις αντιστρατήγων λιγότερες καθώς έχουν τοποθετηθεί Υποστράτηγοι (συμπτωματικώς Καταδρομείς) στις θέσεις των ως τώρα αντιστρατήγων Διοικητού της ΑΣΔΕΝ και του Επιτελάρχου του ΓΕΕΘΑ, ενώ ένας αντιστράτηγος καλύπτει δύο θέσεις αντιστρατήγων, του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Β’ Υπαρχηγού ΓΕΣ. Αναμφιβόλως αυτή η μείωση «αστεριών» πρόκειται για κάτι θετικό για έναν Στρατό όπως ο Ελληνικός του 2017 και πρακτικώς σημαίνει ότι η αναδιοργάνωση θα προχωρήσει – επιτέλους – με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό ο νέος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος είναι και αυτός όπως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την «οικογένεια» των Υποβρύχιων Καταστροφέων, σπουδαίος αξιωματικός με περγαμηνές και διακρίσεις και φαίνεται ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό – επιχειρησιακό – μοντέλο των «βατραχανθρώπων», καθώς πλέον σε κορυφαίες θέσεις (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Αρχηγός Στόλου είναι πλέον «βάτραχοι», ενώ ως Αρχηγός ΓΕΝ ένας εξαιρετικός αξιωματικός με λαμπρά σταδιοδρομία στα ταχέα σκάφη και στις φρεγάτες.

Στην Πολεμική Αεροπορία φαίνεται ότι περνάμε πλέον στην εποχή των F-16άρηδων, καθώς τόσο ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ, όσο και ο νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας είναι F-16άρηδες με μακρά εμπειρία στον τύπο και περγαμηνές. Επίσης, ο νέος Διοικητής ΔΑΥ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς είναι γιός του Αντισμηνάρχου (Ι) Αθανασίου Μπουρολιά, ο οποίος στις 29 Μαΐου 1979 είχε σκοτωθεί πετώντας με αεροσκάφος T-33A Silver Star του 367 ΣΕΕ, με συνεπιβαίνοντα τον Ανθυπασπιστή Μηχανικό Συφάκη. Η Τύχη και η Μοίρα το έφεραν ο γιός του Αεροπόρου, Αεροπόρος και ο ίδιος να φτάσει με την αξία του σε μία εκ των κορυφαίων θέσεων της επετηρίδος του Κλάδου του.

(parapolitika.gr – Λ.Σ.Μ.)

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποφάσισε τις εξής τοποθετήσεις Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποστρατήγων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΔ - ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΑΓΕ (ΟΛΑ ΤΑ ΦΕΚ)


Το ΣΑΓΕ κατά την 1η συνεδρίαση του, της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2017, έκρινε ως ακολούθως:

Στο Πολεμικό Ναυτικό «Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον Αντιναύαρχο (Μ) Καούτσκη Μιχαήλ ΠΝ.

Στην Πολεμική Αεροπορία:

α. «Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον Αντιπτέραρχο (Ι) Παρασχόπουλο Γεώργιο.
β. «Διατηρητέο», τον Αντιπτέραρχο (ΜΑ) Σμυρλή Χριστόφορο.

Το ΣΑΓΕ κατά την 2η συνεδρίαση του, της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2017, έκρινε ως ακολούθως:

Στο Στρατό Ξηράς

α. Προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

(1) Υποστράτηγο Μανούρη Νικόλαο
(2) Υποστράτηγο Ζερβάκη Δημόκριτο
(3) Υποστράτηγο Βασιλειάδη Κωνσταντίνο
(4) Υποστράτηγο Καμπά Γεώργιο
(5) Υποστράτηγο Νομικό Αντώνιο
(6) Υποστράτηγο Μπίκο Δημήτριο

β. Έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους:

(1) Υποστράτηγο Δαβιτίδη Σπυρίδων
(2) Υποστράτηγο Παπαχρήστο Στέργιο
(3 Υποστράτηγο Παπαθεοδοσίου Ιωάννη
(4) Υποστράτηγο Φαραντάτο Παναγιώτη
(5) Υποστράτηγο Τοπούζη Θεόδωρο
(6) Υποστράτηγο Αλεβίζο Δημήτριο
(7) Υποστράτηγο Δοκμετζόγλου Βασίλειο
(8) Yποστράτηγο Πάτμιο Αναστάσιο

Στο Πολεμικό Ναυτικό

α. Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους :

(1) Υποναύαρχο Παυλόπουλο Ιωάννη ΠΝ
(2) Υποναύαρχο Διακόπουλο Αλέξανδρο Π

β. Έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους:

(1) Υποναύαρχο Χέλμη Δημοσθένη ΠΝ
(2) Υποναύαρχο Θεολογίτη Βασίλειο ΠΝ
(3) Υποναύαρχο Νασόπουλο Αθανάσιο ΠΝ
(4 Υποναύαρχο (Μ) Μανωλιουδάκη Κωνσταντίνο ΠΝ

Στην Πολεμική Αεροπορία

α. Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους :
(1) Yποπτέραρχο (Ι) Χριστόπουλο Νικόλαο – Δημήτριο
(2) Yποπτέραρχο (Ι) Μπλιούμη Γεώργιο

β. Έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους:

(1) Υποπτέραρχο (Ι) Μανωλάκο Ιωάννη
(2) Yποπτέραρχο (Ι) Αστρεινίδη Συμεών
(3) Yποπτέραρχο (Ι) Αθανασίου Αντώνιο

Το ΣΑΓΕ κατά την 3η συνεδρίαση του, της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2017, έκρινε ως ακολούθως:

Στο Πολεμικό Ναυτικό

α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

(1) Aρχιπλοίαρχο Πελεκανάκη Γεώργιο ΠΝ
(2) Aρχιπλοίαρχο Πετράκη Στυλιανό ΠΝ

β. Έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον Αρχιπλοίαρχο Αγγελόπουλο Ιωάννη ΠΝ.

Στην Πολεμική Αεροπορία

α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:

(1) Ταξίαρχο (Ι) Δημητρίου Λαμπράκη
(2) Ταξίαρχο (Ι) Σκαρπέτα Παναγιώτη

β. Έκρινε «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», τους:

(1) Ταξίαρχο (Ι) Σταθιά Αθανάσιο
(2) Ταξίαρχο (Ι) Δημακογιάννη Γρηγόριο

ΦΕΚ 8 Β’/16-01-2017:ΦΕΚ 9 Β’/17-01-2017:ΦΕΚ 10 Β’/17-01-2017:

ΣΑΓΕ: Προαγωγές Υποστρατήγων Όπλων Σ.Ξ. (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΔΑ: ΨΠ7Ι6-Ε5Ψ)


Σας κοινοποιούμε το από 16-01-2017 ΠΔ «Κύρωση Πινάκων Εκτάκτων Κρίσεων και Προαγωγές Υποστρατήγων Όπλων Στρατού Ξηράς», που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 9/17-01-2017 ΦΕΚ (τΓ’), αριθμός βεβαίωσης ύπαρξης πρόβλεψης πίστωσης στον προϋπολογισμό ΥΕΘΑ/ΓΕΣ οικονομικού έτους 2017, 970973/16-01-2017/ΓΕΣ/ΔΟΙ.

Οι Αξιωματικοί οι οποίοι κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους με το υπόψη ΠΔ θα τεθούν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με...

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: Τακτικές κρίσεις 2017 Ανωτάτων Αξιωματικών του Π.Σ.


Συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων έτους 2017 των Ανώτατων Αξιωματικών και έκρινε:

Α. Ευδοκίμως τερματίσαντα τον Αντιστράτηγο ΠΣ Αθανάσιο Σερεντέλλο και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος

Β. Διατηρητέο τον Υπαρχηγό Υποστήριξης του Π.Σ. Αντιστράτηγο ΠΣ Σωτήριο Τερζούδη

Γ. Προαχθέντα στο βαθμό του Αντιστρατήγου ΠΣ τον Υποστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Βασιλειάδη για τη θέση του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων.

Δ. Ευδοκίμως τερματίσαντες τους Υποστρατήγους ΠΣ:

1. Στέφανο Σπανέα
2. Θεοδόσιο Δημακογιάννη

Ε. Διατηρητέους τους Υποστράτηγους ΠΣ:

1. Βασίλειο Ματθαιόπουλο
2. Δημοσθένη Αναγνωστάκη
3. Κωνσταντίνο Γιόβα
4. Νικόλαο Νικολακόπουλο

ΣΤ. Προαχθέντες κατ’ επιλογήν για τις θέσεις των Υποστρατήγων ΠΣ τους Αρχιπυράρχους του Π.Σ.:

1. Σεραφείμ Αθανασίου
2. Ιωάννη Φωστιέρη
3. Ιωάννη Ράμφο

Στη συνέχεια το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Π.Σ. έκρινε:

Α. Ευδοκίμως τερματίσαντα τον Αρχιπύραρχο του Π.Σ:

1. Ιωάννη Ζάχο

Β. Διατηρητέους τους Αρχιπυράρχους του ΠΣ:

1. Μιχαήλ Ανδριόπουλο
2. Κων/νο Πουλτίδη
3. Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο
4. Ευθύμιο Γεωργακόπουλο
5. Διονύσιο Κουτσούκο
6. Στέφανο Κολοκούρη
7. Στέφανο Πιερρακάκη
8. Φίλιππο Παντελεάκο
9. Άγγελο Τριπολιτσιώτη
10. Αριστείδη Μαυρόπουλo
11. Μιλτιάδη Τετενέ
12.Κωνσταντίνο Σκούπρα
13. Δημήτριο Τσατσούλα
14. Μάριο Αποστολίδη
15.Επαμεινώνδα Αγγελόπουλο
16. Χαράλαμπο Χιώνη
17. Ιωάννη Μαραγκάκη
18. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
19. Σπυρίδων Πέτρου
20. Απόστολο Οικονόμου (ΠΛΗ)
21. Απόστολο Σταμάτη (ΥΓ)

(fireservice.gr)

«Βόμβα» από ΕΟΠΥΥ: ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν αποδίδουν εισφορές για να δίνουν συντάξεις


Κρυφό «φέσι» 2,25 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

«Βόμβα» μεγατόνων που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και τη νομιμότητα επιβολής της εισφοράς ασθένειας 6% στις συντάξεις και 6,95% σε ασφαλισμένους και εργοδότες, αποκαλύπτεται σε επιστολή-σοκ του ΕΟΠΥΥ προς τα ταμεία και τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι φορείς ασφάλισης χρωστούν 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας στο τέλος του 2016, καθώς αντί να κατευθύνονται για τη βελτίωση των παροχών υγείας, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν μετατραπεί σε κρυφό δάνειο για να πληρώνονται οι συντάξεις.

Η επιστολή

Την επιστολή-ντοκουμέντο με ημερομηνία 16/12/2016 εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Σε αυτή, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015, που προβλέπουν ότι αποτελούν έσοδο του ΕΟΠΥΥ η εισφορά ασθένειας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις. Δεν εφαρμόζονται ούτε οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Ταμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Το νέο χαράτσι μάλιστα στην εισφορά ασθένειας, 6,95% που θα διπλοπληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, τίθεται εν αμφιβόλω, αφενός γιατί πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως με μπλοκάκι, θα αναγκαστούν να το πληρώσουν ξανά, παρότι το έχουν καταβάλει και ως μισθωτοί, και αφετέρου διότι ουδείς μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι με το 6,95% που θα δώσουν δεν θα γίνει το ίδιο που γίνεται με τις εισφορές ασθένειας στις συντάξεις, ότι δηλαδή αντί να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι με καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να τους πάρουν τα χρήματά τους για να κλείσουν τις τρύπες στις συντάξεις του ΕΦΚΑ.

(Ε.Τ. 17/01/2017 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

Η ίδρυση μιας «Ευρωπαϊκής F.B.I.»: Οι αντιρρήσεις και δυσκολίες


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Ζούμε στην εποχή που αλλάζει ριζικά η μορφή και η διάρθρωση του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος και διαμορφώνεται η σύγχρονη εγκληματικότητα που αποκτά πλέον διασυνοριακό, οργανωμένο και διεθνικό χαρακτήρα (transnational crime), προκαλεί φόβο και ανησυχία στην κοινή γνώμη και εκτρέφει φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με βαρύτατες συνέπειες για το δημοκρατικό κράτος δικαίου. Είδαμε τελευταία δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων να κινούνται σε περισσότερες χώρες και να εμπλέκονται οι αστυνομικές δυνάμεις αυτών, δημιουργώντας προβλήματα συντονισμού και ελέγχου. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την ανάγκη ουσιαστικότερης αστυνομικής συνεργασίας, την ανάγκη ίδρυσης μιας «Ευρωπαϊκής F.B.I.» με επιχειρησιακές αρμοδιότητες.

2. Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών άρχισε το 1976 μέσω της αποκαλούμενης «ομάδας Trevi». Στη συνέχεια, η Συνθήκη του Μάαστριχτ καθόρισε τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θεμελίωσαν την ανάγκη για αστυνομική συνεργασία (τρομοκρατία, ναρκωτικά και άλλες μορφές διεθνούς εγκληματικότητας). Έθεσε επίσης την αρχή, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε μια «ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία» (Europol), η οποία υλοποιήθηκε αρχικά ως Μονάδα Ναρκωτικών Europol. Η Σύμβαση Europol υπεγράφη στις 26 Ιουλίου 1995, επισήμως, όμως, η υπηρεσία άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μόλις την 1η Ιουλίου 1999, βάσει των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων που κατοχυρώθηκαν με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ (που υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου 1997).

3. Με τη δημιουργία του Χώρου Σένγκεν το 1985, η διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία έγινε πραγματικότητα. Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Άμστερνταμ, το κεκτημένο του Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που σχετίζονταν με την αστυνομική συνεργασία, ενσωματώθηκε στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και περιλήφθηκε στον «τρίτο πυλώνα» που αποτελούσε αντικείμενο διακυβερνητικής συνεργασίας. Η ίδια διακυβερνητική προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε για τα μέτρα αστυνομικής συνεργασίας που θεσπίστηκαν από έναν μικρό αριθμό κρατών μελών στο πλαίσιο της Συνθήκης του Pr?m, η οποία περιείχε διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και λεπτομερών στοιχείων όσον αφορά την ταξινόμηση οχημάτων. Η Συνθήκη του Pr?m ενσωματώθηκε πλήρως στην έννομη τάξη της Ένωσης με την απόφαση του Συμβουλίου 2008/615/ΔΕΥ της 23ης Ιουνίου 2008.

4. Ο ρόλος της Europol είναι να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης των εθνικών αστυνομικών αρχών και των υπόλοιπων παρεμφερών αρχών, διευκολύνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία. Η συνεργασία αυτή εστιάζει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων σοβαρών μορφών διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2010, η Europol αποτελεί οργανισμό της Ε.Ε, ο οποίος χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και απασχολεί σχεδόν χίλιους εργαζομένους (σε αυτούς περιλαμβάνονται πάνω από διακόσιοι αξιωματικοί συνδέσμων). Η έδρα του οργανισμού βρίσκεται στη Χάγη. Βασικός στόχος της Europol είναι να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών. Προς τον σκοπό αυτό, εκπονεί αξιολόγηση των απειλών όσον αφορά το σοβαρό και το οργανωμένο έγκλημα (SOCTA), η οποία χρησιμεύει ως βάση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ενώ συντάσσει επίσης και την έκθεση σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κατάσταση και τάσεις (TE-SAT).

5. Η Europol δεν διαθέτει εξουσίες καταναγκαστικού χαρακτήρα, συνεπώς δεν μπορεί να προβαίνει σε συλλήψεις ή να διενεργεί έρευνες, ωστόσο σημειώθηκε σταδιακή αύξηση των επιχειρησιακών της αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα, η πράξη του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2002, έδωσε τη δυνατότητα στην Europol να συμμετέχει σε κοινές ομάδες έρευνας και ζητεί από τα κράτη μέλη να κινούν ποινικές έρευνες. Ενισχύθηκαν, επίσης, οι ικανότητές της στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων, ιδίως με τη σύσταση, τον Ιανουάριο του 2013, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (EC3), το οποίο είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την αξιολόγηση των απειλών όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο (iOCTA).

6. Η Europol βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ε.Ε για την επιβολή του νόμου ως απάντηση στις αναδυόμενες απειλές. Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στη Κοπεγχάγη στις αρχές του 2015, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ανέθεσε στην Europol να δημιουργήσει μια Μονάδα Αναφοράς Διαδικτυακού Περιεχομένου που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαδικτυακής τρομοκρατικής προπαγάνδας και άλλων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων. Η νέα μονάδα ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Ιουλίου 2015. Έπειτα, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015, το Συμβούλιο διεύρυνε περαιτέρω την εντολή της Europol στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μέσω της συγκρότησης, την 1η Ιανουαρίου 2016, του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, στο οποίο τα κράτη μέλη αποστέλλουν εμπειρογνώμονες με στόχο να ενισχυθούν οι δυνατότητες διασυνοριακής έρευνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ομοίως, μετά την τεράστια εισροή παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε το 2014 και τις αρχές του 2015, η Europol δρομολόγησε την κοινή επιχείρηση MARE τον Μάρτιο του 2015, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση των δράσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Επίσης συμβάλλει στην επιχείρηση αυτή μέσω της συμμετοχής της στα νεοδημιουργηθέντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) στα εξωτερικά σύνορα.

7. Τέλος, η Europol έχει εξουσιοδοτηθεί (βάσει απόφασης του Συμβουλίου της 27ης Μαρτίου 2000) να διαπραγματεύεται συμφωνίες με τρίτες χώρες και με μη ενωσιακούς οργανισμούς. Έχει, για παράδειγμα, υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την Interpol και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 27 Μαρτίου 2013, η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο νομοθετική πρόταση, που τροποποιεί την ισχύουσα απόφαση για την Europol, η οποία περιελάμβανε πρόταση συγχώνευσης της Europol με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL). Η εν λόγω πρόταση συγχώνευσης έχει ήδη τεθεί στο αρχείο, δεδομένου ότι απορρίφθηκε τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο. Τον Μάιο του 2016 το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν τον νέο κανονισμό για τη Europol. Με τον νέο κανονισμό διευκολύνεται η συγκρότηση από τη Europol ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση επικείμενων απειλών, θεσπίζονται ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες μονάδες (όπως οι προαναφερθείσες μονάδες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας), και προβλέπεται ένα αυστηρότερο καθεστώς προστασίας των δεδομένων, αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και μεγαλύτερη λογοδοσία της υπηρεσίας, στόχοι που επιτυγχάνονται στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην οποία συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια.

8. Παρά ταύτα όμως πρέπει να δημιουργηθούν οι περαιτέρω προϋποθέσεις, ώστε η Europol να καταλήξει να αποτελεί μια ευρωπαϊκή task force που θα δρα σε συνεργασία με τις εθνικές αστυνομικές αρχές για τη δίωξη του εγκλήματος. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής F.B.I.» με γενικές αρμοδιότητες. Η Europol πρέπει σύμφωνα με το πνεύμα της επικουρικότητας να ευθύνεται μόνο για λίγες, σαφώς αξιόποινες πράξεις με ευρωπαϊκή διάσταση και κατά τα λοιπά να ενεργεί μόνο σε στενή συνεννόηση με τις εθνικές αστυνομικές αρχές. Η παροχή λειτουργικών αρμοδιοτήτων δράσης στην Europol σημαίνει τη δημιουργία ενότητας μεταξύ γνώσεων και ενεργειών που αφορούν τη δίωξη και η οποία είναι αυτονόητη για κάθε αστυνομία.

9. Η διεθνής αστυνομική συνεργασία προσκρούει σε μια σημαντική δυσκολία: αυτή του συντονισμού. Η εμπειρία δείχνει, όπως είχε παρατηρήσει ο Jean-Claude Monnet, ότι «είναι πολύ ευαίσθητο να επιδιώξεις να συνεργασθούν οι διάφορες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες συνυπάρχουν στο εσωτερικό μιας χώρας, που έχουν τον ίδιο ποινικό κώδικα, που μιλούν την ίδια γλώσσα. Πόσο μεγάλη θα είναι», προσθέτει, «η δυσκολία όταν θα πρέπει να συνεργασθούν περισσότερες χώρες των οποίων τα συστήματα των αστυνομιών και της δικαιοσύνης είναι τόσο διαφορετικά;».

10. Η εξέλιξη της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας προσκρούει σε μια δεύτερη δυσκολία: αυτή του ελέγχου. Η εμπειρία δείχνει πόσο η δυνατότητα αυτονομοποίησης των αστυνομιών ως προς την εσωτερική πολιτική, διοικητική και δικαστική εποπτεία είναι δυνατή. Πως θα ελέγξουμε την ενδεχόμενη εξέλιξη μιας αστυνομικής υπερ-κρατικής γραφειοκρατίας, ικανής να διεξάγει επιχειρησιακές αναγκαιότητες μυστικές και «ανάλογες με τις απαιτήσεις του χώρου» για να λειτουργήσει κατά τρόπο απεντοπισμού σε σχέση με τα εσωτερικά ή εξωτερικά κέντρα ελέγχου; Διότι αυτές ξεπροβάλλουν από παντού, τα κρατικά σύνορα, οι μορφές αστυνομικής συνεργασίας, που εξελίσσονται συνεχώς σήμερα, βρίσκονται σε ένα είδος, όπου οι παραδοσιακοί τρόποι ελέγχου της αστυνομίας-των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένη-τείνουν να διακοπούν.

11. Όμως, η πρόοδος μιας πραγματικής συνεργασίας υπερ-κρατικής δεν προσκρούει τόσο στον πολιτικό ή νομικό διαμελισμό του ευρωπαϊκού χώρου, όσο στις αντιρρήσεις όσων εργάζονται για την πορεία της συνεργασίας. Ο Μonnet είχε επισημάνει τρεις :

α. Αντιρρήσεις στο επίπεδο των κρατών, τα οποία επιθυμούν να υπερασπίσουν βήμα προς βήμα την κυριαρχία τους στους παραδοσιακούς τομείς: δικαιοσύνη, αστυνομία, εξωτερικές υποθέσεις, άμυνα.

β. Αντιρρήσεις στο επίπεδο των ανωτέρων πολιτικών αρμοδίων, όπως των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι θέλουν να περιορίσουν τα ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα από το άνοιγμα των συνόρων και να ενισχύουν την αστυνομική συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά χρησιμοποιούν, συγχρόνως, τις υπάρχουσες δομές για να περάσουν σ΄ αυτά τα διεθνή οχυρά άλυτα προβλήματα εσωτερικής τάξης που προκύπτουν από πάθη και αμφισβητήσεις: κυρίως θέματα μετανάστευσης.

γ. Αντιρρήσεις στο επίπεδο των αξιωματούχων σε θέματα ασφάλειας, των οποίων η γνώμη βαραίνει στις αποφάσεις. Λόγω επαγγελματικής πεποίθησης δυσπιστούν για κάθε πορεία απελευθέρωσης που θα ανακουφίζει τις νομικές δυσκολίες που γνωρίζουν καλά και ανταπεξέρχονται και από τις οποίες αντλούν εξουσία και γόητρο.

Αποκλειστικές πληροφορίες για τις Κρίσεις στο Στρατό Ξηράς (ΟΝΟΜΑΤΑ)


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ.

1) ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΜΑΝΩΛΑΣ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ) ΑΝΑΚΛΗΘΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΙΣΧΥΡΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ /ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΜΙΛΑΝΟ-ΝΑΠΟΛΗ).

2) ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ -ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΓΡΑΨΑ ΧΘΕΣ-ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Α/ΓΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΩΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γ ΚΛΑΔΟΥ (ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ) ΝΕΟΠΡΟΑΧΘΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ. ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΠΡΟΑΧΘΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Δ. ΖΕΡΒΑΚΗΣ (ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΕ 96 ΑΔΤΕ/ΧΙΟ-ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΣ. (ΗΤΑΝ ΕΓΑ/ΓΕΣ ΕΠΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΔΗΜ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ). O ANTIΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Β ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΣ (ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙ ΑΡΧΗΓΙΑΣ Φ. ΦΡΑΓΚΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ).

3) ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΠΡΟΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΔΥΣ (ΓΟΥΔΗ) Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΚΕΙ). ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Δ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΞΑΝΘΗ) Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΠΑΣ (ΝΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΣ). ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ NRDC-GR Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΚΟΣ (ΝΥΝ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ), ΕΝΩ ΩΣ Α ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΣ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΣΗΜΕΡΑ) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ, ΩΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ).

4) ΩΣ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΓΕΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 95 ΑΔΤΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΕΚΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Β. ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ. Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΑΤΗΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.

5) ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ. ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ), ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑΝ Ο ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΒΙΤΙΔΗΣ, Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΥΠ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΟΠΟΥΖΗΣ, Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 98ΑΔΤΕ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΤΜΙΟΣ ΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ IV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΚΜΕΤΖΟΓΛΟΥ.

6) ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΠΕΡΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΟΤΙ Η ΑΣΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΠΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ. Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ΑΠΟΤΗΝ ΔΕΔ/ΓΕΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΩΣ ΔΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΑ. ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΣΔΕΝ ΕΠΙ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. ΤΟΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ ΕΑ ΚΩΣΤΑ ΣΑΦΛΙΑΝΗ.

7) ΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘ ΟΛΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ (ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΚ) ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΩΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΤΟΛΟΥ. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

(analystsforchange.org)


Μέσα σε μια μέρα όλες οι τελετές παραδόσεως-παραλαβής Αρχηγών ΓΕ


Για ποιο λόγο θα γίνουν σε μία εβδομάδα και σε μία μέρα όλες οι τελετές παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων των νέων Αρχηγών;

Την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντιστοίχου στρατιωτικής των ΕΔ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαδοχικώς, οι τρεις τελετές παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων από τους πρώην πλέον Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ στους νέους, στις οικείες Σχολές προελεύσεως του καθενός εξ αυτών.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με το ισχύον σήμερα πρόγραμμα, που μπορεί να αλλάξει για «τεχνικούς λόγους», η αρχή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 09:30 στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής, όπου ο πρώην πλέον Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Βασίλειος Τελλίδης θα παραδώσει τα καθήκοντα του Αρχηγού στον διάδοχό του Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (τάξεως 1982 της ΣΣΕ).

Στις 12:30 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΝ από τον πρώην πλέον Ναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ στον διάδοχό του Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ (Τάξεως 1983 της ΣΝΔ).

Τέλος, στις 15:30 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση στον διάδοχό του Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου (Τάξεως 1981 της ΣΙ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις τελετές πήγαν τόσο «μακριά» (χρονικά), καθώς αυτή την εβδομάδα θα απουσιάζουν τόσο ο ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ!

(parapolitika.gr – Λ.Σ.Μ.)

Τοποθετήσεις των 6 Νεοπροαχθέντων Αντιστρατήγων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σύμφωνα με πληροφορίες μας (αν και είναι από έγκυρη πηγή, μένει να ελεγχθούν για την ορθότητά τους, καθώς δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση) οι έξι (6) Νεοπροαχθέντες Αντιστράτηγοι τοποθετούνται στις παρακάτω θέσεις.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

Η ηθική διάσταση ... στις κρίσεις Ηγεσίας Ε.Δ.!!


Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης
Υποναύαρχος ε.α ΠΝ

Κανένας από εμάς και οποιονδήποτε άλλον, έχει δικαίωμα (θεσμικό) ή και δυνατότητα (ουσιαστική), για να πει αν ... οι κρίσεις Ηγεσίας των Ε.Δ., ήταν δίκαιες ή άδικες, καλές ή κακές, σωστές ή λάθος!!

Όλοι έχουμε συμπάθειες ή και αντιπάθειες ενδεχομένως, με άλλους έχουμε συνυπηρετήσει και τους γνωρίζουμε και άλλους δεν τους γνωρίζουμε και υπό αυτή την έννοια ... έχουμε τις προτιμήσεις μας και μ’ αυτές, κάνουμε την «κρίση» μας!! Κανένας μας όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά και αιτιολογημένα, την επάρκεια και την ικανότητα των νέων Αρχηγών!!

Ειδικά για το ΠΝ, γνωρίζω πολύ καλά, τόσο τους αποχωρούντες, όσο και τους νέους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΑΣ, είναι ΟΛΟΙ τους εξαίρετοι, τους εκτιμώ και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, έτσι όπως η παράδοση του ΠΝ και οι ιδιάζουσες σημερινές συνθήκες, το απαιτούν!!

Είμαι αταλάντευτα ένθερμος οπαδός, τόσο της θεσμικής νομιμότητας και της πιστής εφαρμογής των Κανονισμών, όσο και κυρίως της ΗΘΙΚΗΣ διάστασης, κάθε ενέργειας και απόφασης, που αφορά σε θέματα αξιοκρατίας, κρίσεων και αξιολογήσεων του προσωπικού!! Κάθε κρίση, ΟΧΙ μόνο οφείλει να εντάσσεται στη νομιμότητα, αλλά θα πρέπει και να εκφράζει αίσθημα δικαίου ... και αποδοχή κανονικότητας!!

Οι σημερινές κρίσεις και η επιλογή των νέων Αρχηγών, παρά τα όσα λέγονται, είναι «σύμφωνα με τον Νόμο» (προβλέπονται 1-2 μήνες, πριν τις τακτικές κρίσεις Αξιωματικών, του Μαρτίου) και άρα θεωρούνται «Τακτικές»!! Το διάστημα αυτό, των 1-2 μηνών, που δίδεται από τον Νόμο στους νέους Αρχηγούς, είναι για να ενημερωθούν και να προετοιμάσουν τις κρίσεις των υπολοίπων Αξιωματικών, που αρχίζουν σύμφωνα με τον Νόμο, την 1η Μαρτίου!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θέλω να επισημάνω ότι, τυχόν ... «Έκτακτες Κρίσεις» Αξιωματικών, γίνονται μεν σύμφωνα με τον Νόμο, ΑΛΛΑ μόνο ... «σε εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις», έναντι κινδύνου σχετικά με την ασφάλεια της Χώρας!! Άρα και οι υπόλοιπες κρίσεις Αξιωματικών, πρέπει να γίνουν ομαλά και στην ώρα τους ... εκτός κι αν «κάτι άλλο συμβαίνει»!! Ο Μάρτιος είναι κοντά και ... δεν συντρέχουν λόγοι βιασύνης, αναστάτωσης του Στρατεύματος και δημιουργίας δυσμενών-επιβλαβών εντυπώσεων!!

Μάλιστα, ακόμα και αυτή η «βαθιά τομή» στο ΣΞ (αποστρατεία των 10 αρχαιότερων Στρατηγών), μπορεί να δικαιολογηθεί και δεν είναι πρωτοφανής, στις περιπτώσεις «επιλογής Αρχηγού»!! Μπορεί βέβαια, να μας φαίνεται –δικαιολογημένα- «περίεργο» ... ΠΩΣ τέτοιες κρίσιμες μέρες που είναι, επιχειρείται μια τέτοιας έκτασης «ανανέωση» της επετηρίδας, η οποία (ποσοστιαία) όμοια της, δεν έγινε ούτε καν μετά το Πραξικόπημα στην Τουρκία, από τον Ερντογάν (αλλά όμως, αυτά δυστυχώς συμβαίνουν ... όπου υπάρχει «ανησυχία» για Πραξικόπημα)!!

ΑΥΤΟ δηλαδή, που τελικά θα σφραγίσει, θα εκφράσει ... την ΗΘΙΚΗ διάσταση των κρίσεων, αλλά και που θα στιγματίσει (και πάλι) το κύρος, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στην νέα Ηγεσία των ΕΔ, είναι το ... εάν οι κρίσεις συνδυάστηκαν και έγιναν «ενόψει εκλογών»!! Αν δηλαδή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάμε ή όχι σε εκλογές!!

Αν ΔΕΝ πάμε σε εκλογές, τότε οι κρίσεις έγιναν «ομαλά και μια χαρά»!!

Καλή επιτυχία σε όλους ... και είδομεν !!

ΚΡΙΣΕΙΣ 2017 – ΓΕΣ: Ποιοι προάγονται και ποιοι αποστρατεύονται


Σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net το ΣΑΓΕ συνεδρίασε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και έκρινε ως ακολούθως:

α. Αποστρατευτέους τους παρακάτω Υποστρατήγους:

Δαβιτίδη Σπυρίδωνα
Παπαχρήστο Σταύρο
Παπαθεοδοσίου Ιωάννη
Φαραντάτο Παναγιώτη
Τοπούζη Θεόδωρο
Αλεβίζο Δημήτριο
Δοκμετζόγλου Βασίλειο
Πάτμιο Αναστάσιο

β. Προακτέους, για κάλυψη κενών θέσεων Αντιστρατήγων τους παρακάτω Υποστρατήγους:

Μανούρη Νικόλαο
Ζερβάκη Δημόκριτο
Βασιλειάδη Κων/νο
Καμπά Γεώργιο
Νομικό Αντώνιο
Μπίκο Δημήτριο

Προσοχή: Οι πληροφορίες αν και είναι από έγκυρη πηγή, μένει να ελεγχθούν για την ορθότητά τους, καθώς δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση.

(armynow.net)

Ανακοίνωση Υποψηφίων για ανάδειξη οργάνων Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών ΣΣΕ/1983


Καθίσταται γνωστό στους αγαπητούς συμμαθητές αποφοίτους ΣΣΕ/1983, ότι οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και Εξελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.) του Συνδέσμου της τάξεως μας, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Καταστατικό του Συνδέσμου και τον Αστικό Κώδικα, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 από 10.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ στην αίθουσα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ» της ΛΑΕΔ...

Διαβάστε αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση της ΠΔΕ:

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά βάζει φωτιά στα εισοδήματα


Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα. Βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», αποστείλει στα σούπερ μάρκετ τους νέους «τσουχτερούς» τιμοκαταλόγους

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα βρεθούν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ήδη ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους, που περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%. Ειδικότερα, η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στον καφέ από 3% έως 20%, στο πυρηνέλαιο κατά 17%, στο ελαιόλαδο κατά 12%, στα παιδικά γάλατα και στις βρεφικές πάνες έως 5% και στα πατατάκια κατά 3%. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανατιμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν για άλλη μια φορά το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την άνοδο των έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και κυρίως στα καύσιμα. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά κόστη μιας βιομηχανίας είναι το πετρέλαιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων της. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην «R» εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των μεταφορικών εταιρειών, πλέον αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση κόστους που προέρχεται από τη φορολογική πολιτική του κράτους, η οποία αλλάζει πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Όπως λένε, δεν υπάρχουν περιθώρια μετά τις αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών θα αρχίσουν να περνούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων και ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατανάλωση τροφίμων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς εκτιμάται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 10%. Επίσης, η δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιμα έχει περιορισθεί τουλάχιστον κατά 12,5%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόνο το διάστημα από το 2009 έως το 2014 το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 33,5%, φτάνοντας στα 17.600 ευρώ, από 23.500 ευρώ. Ενώ σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2010 έως το 2015.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 έφτανε τα 2.120 ευρώ, το 2012 για τη μέση οικογένεια είχε περιοριστεί στα 1.637 ευρώ και το 2016 εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 1.502 ευρώ. Επιπροσθέτως, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής το 2008 βρισκόταν στο 16,4%, το 2014 στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! Δηλαδή σχεδόν το μισό εισόδημα ενός φτωχού νοικοκυριού πηγαίνει στην αγορά βασικών αγαθών.

Σε αυτό το διάστημα, παρόλο που τους τελευταίους 45 μήνες -δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια- η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση αποπληθωρισμού, οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες συνέχιζαν να αυξάνονταν προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε προσέφευγαν στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, είτε στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, είτε αγόραζαν τα απολύτως απαραίτητα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που φέρνει η «R» στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ακρίβυναν σε ποσοστό 59,1% βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην κορυφή της λίστας της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα ενεργειακά προϊόντα. Αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλείται σήμερα κατά 59,1% ακριβότερα σε σχέση με πριν από επτά χρόνια. Βασική αιτία είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που μόνο το 2012 αυξήθηκε κατά 450%. Ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση του κόστους κατά 59%, το φυσικό αέριο κατά 40,1% και η βενζίνη κατά 30,9%. Ανατιμήσεις, όμως, σημειώθηκαν και σε αρκετά τρόφιμα, όπως είναι τα αυγά (13,9%), τα δημητριακά (12,1%), τα νωπά λαχανικά (11,4%), οι πατάτες (5,8%), τα γαλακτοκομικά (5,7%), τα φρέσκα ψάρια (4,6%), η ζάχαρη (3,9%) και τα κρέατα (2,1%). Στο αντίποδα, μειώσεις εμφανίζονται στα ενοίκια (20,2%), στα φάρμακα (13,7%), στην εκπαίδευση (12,7%), στα νωπά φρούτα (6,5%), στο ψωμί (4,5%), στα ζυμαρικά (2,2%), στις επικοινωνίες (1,6%) και στα αλλαντικά (0,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και μετά είχαν αναλάβει τη δέσμευση να βρουν τρόπους να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε τέτοιο βαθμό που να συμβαδίζουν με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.


(REAL NEWS 15/01/2017 – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ - d.christoulias@realnews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Εκδήλωση ΕΑΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ για κοπή πίτας για το Νέο Έτος (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ναυπλίου, εκδήλωση για την κοπή της πίτας για το Νέο Έτος για τα μέλη και τις οικογένειές μας. Παρευρεθήκαμε 120 άτομα, ήπιαμε το καφέ μας, μιλήσαμε, γελάσαμε και κόψαμε τη πίτα μας. Μας τιμήσανε με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κκ. Νεκτάριος, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα, ο Διοικητής του ΚΕΜΧ, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και ο πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Αργολίδας.

Τυχερός του φλουριού ήταν το μέλος μας, Αστυνόμος Α' ε.α. Διαμαντόπουλος Ευστάθιος.

Επίσης βραβεύτηκαν 3 αριστούχοι μαθητές Β’ & Γ’ Λυκείου της προηγούμενης σχολικής περιόδου (Πηλιαφάς Κων/νος του Κων/νου –απόφοιτος Γ’ Λυκείου με 18,4, Ανυφαντή Ελένη-Αποστολία του Νικολάου –απόφοιτος Β’ Λυκείου με 19,5- και Βίτσιος Γεώργιος του Μιχαήλ –απόφοιτος Β’ Λυκείου με 18,4.

Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους παρευρέθηκαν.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

Ερωτήματα για την αιφνιδιαστική «καρατόμηση» των Αρχηγών Επιτελείων


Ποικίλα σχόλια και συζητήσεις ακόμα και για πρόωρες εκλογές

Η αιφνιδιαστική «καρατόμηση» και των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων από την κυβέρνηση έδωσε όπως ήταν επόμενο λαβή για μερικά πολιτικά και στρατιωτικά σχόλια.

Αυτό γιατί η διεξαγωγή των κρίσεων της ηγεσίας σήμερα «συμπίπτει» με την επικείμενη αναχώρηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για τις ΗΠΑ από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή αναλήψεως των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και πριν την αναχώρηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προγραμματισμένες συνόδους των ομολόγων του τού ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όπως ήταν επόμενο η άρον-άρον αυτή επιλογή των νέων αρχηγών έδωσε λαβή για πολιτικές ερμηνείες, περί επισπεύσεως των εκλογών, αφού υπάρχει και το προηγούμενο της επιλογής τριών νέων αρχηγών τον Αύγουστο του 2009 και την εν συνεχεία προκήρυξη εκλογών για το φθινόπωρο του 2009!

Τρίτο, η «καρατόμηση» των 10 αρχαιότερων αντιστρατήγων του παλαιού πλέον Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, αναμφιβόλως δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα «βάθους» στην ιεραρχία, αφού ο νέος αρχηγός ΓΕΣ (τάξεως 1982 της ΣΣΕ), όσο ικανός και αν είναι – που είναι – είναι αντιστράτηγος μόλις ένα χρόνο και σε αυτό το διάστημα έχει διατελέσει διοικητής του ιστορικού μεν, αλλά με περισσότερο ΝΑΤΟϊκό παρά εθνικό προσανατολισμό Γ’ΣΣ/NRDC-GR.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πρώην Αρχηγούς οι Αντιστράτηγος Βελλίδης και Αντιπτέραρχος (Ι) Βαΐτσης τον Φεβρουάριο του 2017 θα συμπλήρωναν τα δύο χρόνια στο συγκεκριμένο τους αξίωμα, ενώ ο πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γιακουμάκης είχε ένα χρόνο στη θέση του αρχηγού.

Η απόφαση για την «καρατόμηση» του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση ελήφθη ενώ ο Αρχηγός βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι (εκπροσωπώντας προφανώς την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία και όχι τον εαυτό του) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συζητούσε πολύ σοβαρά θέματα διμερούς αεροπορικής συνεργασίας! Ασφαλώς εξαιρετικά άκομψο αλλά και ενδεικτικό του αιφνιδιαστικού της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ.

(parapolitika.gr – Λ.Σ.Μ.)

Nεοπροαχθέντες Αντιστράτηγοι της ΣΣΕ 1983 θα στελεχώνουν το νέο ΑΣΣ


Συνεδριάζει εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), για την κάλυψη κενών θέσεων Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων και Αντιπτεράρχων.

Ήδη ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μεταβαίνει στην Αθήνα, για την πρώτη συνεδρίαση των νέων Αρχηγών, υπό την προεδρία του Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr, το νέο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), θα στελεχωθεί κυρίως από νεοπροαχθέντες Αντιστρατήγους τάξεως '83. Αυτή τη στιγμή η τάξη ΣΣΕ '83 έχει 17 εν ενεργεία στελέχη εκ των οποίων 10 από το Πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις, 3 από το Πυροβολικό, 3 από τα Τεθωρακισμένα και 1 από τις Διαβιβάσεις, από τους οποίους 6-7 θα προαχθούν στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, το ΣΑΓΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, θα κληθεί να καλύψει τις θέσεις του Αρχηγού Στόλου καθώς Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.

(kranosgr.blogspot.gr)


Ποιοι είναι οι 10 Αντιστράτηγοι που αποστρατεύθηκαν σήμερα 16/01/17 (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Δέκα (10) Αντιστράτηγοι αποστρατεύθηκαν, μετά την επιλογή του ΚΥΣΕΑ, να τοποθετήσει νέο Α/ΓΕΣ τον έως σήμερα Δκτή του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή ΣΣΕ 1982.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

«Αποκεφάλισαν» άρον άρον και τους τρεις Aρχηγούς Γενικών Επιτελειών


Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ-Αποστράτευσαν τον Αρχηγό της Αεροπορίας ενώ απουσίαζε σε ταξίδι

Αιφνιδίασε η κυβέρνηση με την απόφασή της να αντικαταστήσει και τους τρεις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων μετά από σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Σαρωτικές αλλαγές που κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών αποτελούν σοβαρή ένδειξη για ενδεχόμενες πολιτικές αλλαγές.

Έτσι λοιπόν παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος παραμένει στη θέση του, αποφασίστηκε η αποστρατεία των ως σήμερα Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, ο οποίος – ο ατυχής – πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Στη θέση τους το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση των εξής:

Νέος Αρχηγός ΓΕΣ ο ως τώρα Διοικητής του Γ’Σώματος Στρατού/NDRC-GR Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής προερχόμενος εκ του Όπλου του Ιππικού – Τεθωρακισμένων.

Νέος Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ως τώρα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Νέος Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ως σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει τώρα σε νέα συνεδρίαση για να αποφασίσει τους αντικαταστάτες των νέων Αρχηγών.

(parapolitika.gr – Λ.Σ.Μ.)

Η Μεγάλη «Σφαγή» στις Κρίσεις ΕΔ-ΣΑ


Την περασμένη εβδομάδα η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του χιονιά. Φρόντισε τη μεταφορά 87 ασθενών προς νοσηλευτικά ιδρύματα. Μετέφερε σε ασφαλή σημεία 336 άτομα που αποκλείστηκαν αλλά και άλλους 144 γιατρούς και νοσηλευτές από και προς τον χώρο εργασίας τους. Επενέβη σε άλλες 10 περιπτώσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων κ.λπ.

Μέσα σε αυτήν την ένταση, λοιπόν, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει τις ετήσιες κρίσεις στο Σώμα, διοχετεύοντας μάλιστα σε φιλικά της ΜΜΕ πληροφορίες για το ποιοι κόβονται και ποιοι προάγονται, με πρώτον στις αποστρατείες ανώτατο αξιωματικό που είχε κάνει καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για στελέχη της πολιτικής ηγεσίας.

Ακολούθησε ένας μικρός χαμός. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας λέγεται ότι διαμήνυσε στο Μαξίμου πως δεν πρόκειται να υπογράψει προαποφασισμένες κρίσεις που έγιναν εν αγνοία του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί σε συνεργάτες του ότι όλες οι κρίσεις μεθοδεύτηκαν από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Και προ του κινδύνου κυβερνητικής κρίσης, οι ανακοινώσεις πάγωσαν μέχρι να ξεπαγώσει η Ελλάδα.

Από βδομάδα, όμως, οι κρίσεις στην Πυροσβεστική θα ανακοινωθούν, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν και οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, όπου προμηνύεται «σφαγή» ώστε να μην υπάρξει τα επόμενα χρόνια κανένας ανώτατος αξιωματικός στην επετηρίδα που να μην είναι αρεστός στην κυβέρνηση.

Για να ακολουθήσουν και οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου προαναγγέλλεται νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Με υπουργό Καμμένο και σκιώδη υπουργό Άδωνη. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει...

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 15/01/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος & ο Αντγος ε.α Λάμπρος Τζούμης στα Παραπολιτικά (ΗΧΗΤΙΚΟ 13/01/17)


Στη προχθεσινή (13/01/17) βραδυνή ραδιοφωνική εκπομπή του Ανδρέα Μαζαράκη, στο «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM», ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος & ο Επίτιμος Δκτής 88 ΣΔΙ Αντγος ε.α Λάμπρος Τζούμης, ανέλυσαν και σχολίασαν θέματα σχετικά με την κυβερνητική νοοτροπία για σύλληψη δημοσιογράφων, τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, το Κυπριακό, προσφυγικό - μεταναστευτικό και άλλα ενδιαφέροντα θέματα της επικαιρότητας.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό:

Πωλούνται παλαιά όπλα ακόμα και με πιστωτική


Θα απενεργοποιούνται και δεν θα καταστρέφονται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα - Δημιουργείται μια νέα αγορά με ευκαιρίες για συλλέκτες

Εκποιήσεις παλαιών όπλων αλλά και συστημάτων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, από το διαδίκτυο και με χρήση ακόμα και... πιστωτικής κάρτας θα δούμε σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί και τεθεί σε ισχύ η σχετική διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, που τυγχάνει και της εγκρίσεως της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ε» από πολύ υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΘΑ, οι ΕΔ διαθέτουν αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες τους δεκάδες χιλιάδες όπλα διαφόρων τύπων τα οποία είναι πλέον «άχρηστα», αφού δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις ΕΔ όπως, π.χ., τυφέκια βρετανικής κατασκευής «Lee Enfield», αντίστοιχα αμερικανικής M1 Garand με τις ξιφολόγχες τους, αραβίδες Thomson Μ1938Α1, ιταλικά λάφυρα πολέμου Carcano, πιστόλια και περίστροφα κ.λπ.! Με την ίδια απόφαση, θα μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει ακόμα και παλαιά αεροσκάφη και ελικόπτερα που αυτή την εποχή «σαπίζουν» (κυριολεκτικώς) στις γωνιές όλων των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας.

Όλο αυτό το υλικό και πλήθος άλλου που βρίσκεται σε αποθήκες θα μπορεί πλέον να το αγοράσει ο κάθε ιδιώτης συλλέκτης, Έλληνας ή ξένος, καταβάλλοντας το αντίτιμο που θα έχει ορισθεί ή θα προκύψει από την ηλεκτρονική δημοπρασία, σε περίπτωση που κάποιο από τα υλικά αυτά είναι σπάνιο ή σε πολύ μικρό αριθμό, στις ΕΔ! Οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημείωναν ότι τα όπλα και τα άλλα προς πώληση παλαιά οπλικά συστήματα και το υλικό θα είναι απενεργοποιημένα, αλλά όχι κατεστραμμένα, με τρυπημένες κάννες κ.λπ., κάτι, άλλωστε, που γινόταν έως τώρα. Γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΕΔ κατά καιρούς εκποιούσαν παλαιά όπλα, τα οποία μπορούσαν να αποκτήσουν πρώην ή εν ενεργεία μέλη τους, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, και με τα όπλα κατεστραμμένα, με τον τρόπο που προελέχθη.

Τώρα αυτό θα αλλάξει, καθώς το ίδιο υλικό θα μπορούν να το αγοράσουν οι πάντες, από όλο τον κόσμο, ακόμα και με πιστωτική κάρτα, όπως συμβαίνει με ιδιωτικές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική που πωλούν συλλεκτικά όπλα στους συλλέκτες και τους τα στέλνουν με το... ταχυδρομείο!

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη και σημαντική μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής έχει συμφωνήσει να αγοράσει πολύ μεγάλο αριθμό ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 105 mm του ΕΣ (ο οποίος πλέον δεν τα χρησιμοποιεί, αφού όλο το πυροβολικό του ΕΣ είναι πλέων των 155 mm και των 8 ιντσών και όλο αυτοκινούμενο) έναντι ποσού 80 εκατ. ευρώ!

Επειδή όλες οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές, θέλουμε να πιστεύουμε ότι για την υλοποίηση όλων αυτών, που ασφαλώς αποτελούν σημαντικά νέα για τους συλλέκτες (και για το ταμείο των ΕΔ), δεν θα πληγεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η εφεδρεία.

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ 14/01/2017 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

Ένα άγνωστο επεισόδιο σε έναν καθημερινό πόλεμο


του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Μακροχρόνια η αντιπαράθεση μας με τη γειτονική Τουρκία με αρκετές πτυχές και μεμονωμένα επεισόδια να παραμένουν σχετικά άγνωστα. Όλα όμως τα επεισόδια πρέπει να τυγχάνουν αντίστοιχης αξιολόγησης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα και κυρίως να λαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες. Ορισμένα δε εξ αυτών προσφέρονται και για την ευρύτερη άντληση συμπερασμάτων και ανύψωση του ηθικού του ελληνικού λαού καθώς αποδεικνύουν ότι το έμψυχο υλικό των ενόπλων δυνάμεων, μόνιμοι και κληρωτοί, εξακολουθούν να διατηρούν τις πολεμικές αρετές των προγόνων μας.

Θα αναφερθώ στο μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου. Στο σημείο της εμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 11.00, μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι με μια διμελή τουρκική. Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης. Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου. Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο. Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων. Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του.

Στις 15.00 Τουρκική ενισχυμένη διμοιρία, περίπου 50 ανδρών, διέβει με σχεδίες τον Έβρο και σε σχηματισμό μάχης κινήθηκε, εντός του τουρκικού εδάφους, προς το σημείο της σύγκρουσης. Για επιτήρηση του σημείου είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένα Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες που έλαβαν θέσεις μάχης όταν αντελήφθησαν την προσέγγιση των Τούρκων. Η υπόλοιπη ελληνική δύναμη, 20 περίπου ανδρών, ήταν αναπτυγμένη σε απόσταση 200 μέτρων επί του αναχώματος που περνούσε και ο παραποτάμιος δρόμος. Πλησιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο, αποξηραμένη κοίτη, οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά πυρά εναντίον των 4 Ελλήνων που από καλυμμένες θέσεις ανταπέδωσαν. Η σφοδρή ανταλλαγή διήρκησε περίπου 10 λεπτά και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο ανάχωμα για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη η οποία αδυνατούσε να επέμβει από τον φόβο της προσβολής των προωθημένων δικών μας ανδρών. Ταυτόχρονα όμως υποχώρησαν και οι τουρκικές δυνάμεις έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες. Σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία στην ανταλλαγή πυροβολισμών φονεύθηκαν ένας ανθυπολοχαγός και τέσσερεις στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν πάνω από δέκα συνάδελφοι τους. Από αμφότερες τις πλευρές υπήρξε κινητοποίηση των δυνάμεων που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής και τμήματα τους προωθήθηκαν προς το ποτάμι. Η επικοινωνία όμως που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η σφοδρή δε χιονόπτωση των επομένων ημερών κατέστησε προβληματική κάθε κίνηση διαλύοντας κάθε σκέψη αντίδρασης.

Στη δεκάλεπτη σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα, οι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί ψύχραιμα και επιδέξια αντιμετώπισαν την πολυάριθμη και καλά εξοπλισμένη τουρκική διμοιρία και υποχώρησαν συντεταγμένα μόνο όταν η έλλειψη πυρομαχικών άρχισε να γίνεται εμφανής έχοντας επιφέρει σημαντικότατες απώλειες στους αντιπάλους της. Εξίσου αποτελεσματική και τουλάχιστον ταχύτερη από την τουρκική, αποδείχτηκε η ελληνική αντίδραση στην κινητοποίηση των δυνάμεων στην έκτακτη εκείνη περίπτωση. Φυσικά, κάθε επεισόδιο αποδεικνύει και δυσλειτουργίες και αδύνατα σημεία για τα οποία και πρέπει να ληφθούν μέριμνα αποκατάστασης. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες στρατιώτες της περιόδου εκείνης υπηρετούσαν πάνω από τη διπλάσια σημερινή ανεπαρκή θητεία των 9 μηνών, ως εκ τούτου είχαν τον χρόνο να εκπαιδευθούν καλύτερα σε θέματα τακτικής και χειρισμού του οπλισμού. Προφανής όμως και ο ελληνικός εφησυχασμός των μελών της περιπόλου μας στα πλαίσια μιας γενικότερης καλόπιστης έως και χαλαρής ατομικής αντιμετώπισης των Τούρκων με τραγικό επακόλουθο το θάνατο του Καραγώγου. Η κατάληξη του επεισοδίου επέφερε κλονισμό στο ηθικό των παραμεθόριων τουρκικών μονάδων που αναγκάστηκαν να προωθήσουν επί δίμηνο τμήματα ειδικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή.

Για ανεξήγητους λόγους, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου. Σήμερα, το γειτονικό φυλάκιο του Πέπλου, φέρει σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα το όνομα του: Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου. Ο Ζήσης αποτελεί έναν από τα δεκάδες θύματα του ακήρυκτου, χαμηλής έντασης, πολέμου που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών. Στους νεκρούς αυτούς, πλέον των γνωστών από τραγικά γεγονότα, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους τους άγνωστους πεσόντες σε πλήθος ατυχημάτων και ασκήσεων. Όλα αυτά τα χαμένα παιδιά μας είναι ο φόρος αίματος που ο ελληνικός λαός πληρώνει καθημερινά για την κατοχύρωση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδος. Είναι όμως ένας φόρος, που όπως και αρκετοί άλλοι, δυστυχώς εντελώς άνισα κατανέμεται μονομερώς μόνο στα μη προνομιούχα μέρη της ελληνικής κοινωνίας.

(neapolitiki.gr)

____________________________
* Υποστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ


ΣΧΕΤΙΚO ΑΡΘΡO: 19/12/1986 Θερμό επεισόδιο στις Φέρρες Έβρου: Ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι νεκροί
Φόρτωση...

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

EΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ
-->