Αρχική » , , , , , » Από 290 εκατ. έως 1 δισ. ο «λογαριασμός» για τα ειδικά μισθολόγια

Από 290 εκατ. έως 1 δισ. ο «λογαριασμός» για τα ειδικά μισθολόγια

Από 290 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό η ιστορία των ειδικών μισθολογίων. Δικαστές και στρατιωτικοί - ένστολοι είναι οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες που μέχρι τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι... θα λάβουν μέρος των απωλειών τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή ότι πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, ιερείς κ.ά. θα ακολουθήσουν στον δρόμο των πρώτων.

Σενάρια

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη και τα σενάρια πολλά. Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να καθαρογράψει την απόφασή του για τους στρατιωτικούς - ενστόλους, κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει μετά βεβαιότητας το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί να τους επιστραφεί και κατ’ επέκταση ούτε το ύψος των νέων μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Και έως το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταλήξει στην απόφασή του και να εκδικαστούν και ενδεχόμενες προσφυγές που μπορεί να κατατεθούν, τα δεδομένα για τον προϋπολογισμό έχουν ως εξής:

1. Θα πρέπει να καταβάλει στους δικαστές ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014.

2. Εφόσον από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στους εν ενεργεία στρατιωτικούς - ενστόλους τα ποσά που «έχασαν» αναδρομικά για το διάστημα Αυγούστου 2012–Δεκεμβρίου 2012, τότε θα πρέπει να τους καταβάλει 90 εκατ. ευρώ.

3. Μέσα στο 2013 ο προϋπολογισμός είχε όφελος 230 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στους εν ενεργεία στρατιωτικούς - ενστόλους. Έτσι, εάν η απόφαση κρίνει αντισυνταγματικό το μέτρο συνολικά για τους εν ενεργεία, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει άλλα 230 εκατ. ευρώ.

4. Για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς - ενστόλους οι περικοπές συνολικά στο διάστημα Αυγούστου 2012–Δεκεμβρίου 2013 απέδωσαν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

5. Επίσης, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νόμο που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό, είναι και το πάγωμα των προαγωγών στους στρατιωτικούς - ενστόλους, που είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 70 εκατ. ευρώ. Απομένει να φανεί εάν τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί και αυτή τη διάταξη αντισυνταγματική. Περίπτωση στην οποία θα πρέπει το κράτος να επιστρέψει άλλα 70 εκατ. ευρώ στους στρατιωτικούς - ενστόλους.

6. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως εάν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια και δικαιωθούν όπως οι δικαστές και οι στρατιωτικοί - ένστολοι, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Βάσει των παραπάνω, στην καλύτερη περίπτωση –για το κράτος– η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει περίπου 290 εκατ. ευρώ σε δικαστικούς και στρατιωτικούς - ενστόλους. Στο άλλο άκρο, το ποσό ξεπερνάει ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ (φθάνει στο 1,02 δισ. ευρώ) και το πρόβλημα αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνουν θέση προς το παρόν για το τι θα πράξουν ώστε να κλείσουν την οποιαδήποτε «τρύπα» προκύψει και περιμένουν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν χρόνο, αν και η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στον εντοπισμό μέτρων δημοσιονομικού και μόνιμου χαρακτήρα, για να αποφευχθεί πιθανή ανατροπή του προγράμματος.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26/01/2014 – ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ)

2 σχόλια:

  1. Αυτά που είναι να επιστρέψει το κράτος στους δικαστικούς και στους ένστολους, μπορεί να τα επιστρέψει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας σταδιακά, με ελάχιστο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος. Αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις είναι άνευ ουσίας διότι απόφαση από το ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να κοστίσουν απολύτως τίποτα στον κρατικό προυπολογισμό, διότι πολύ απλά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ
-->