Αρχική » , , , » Ποιοι στρατιωτικοί κερδίζουν αύξηση 13% στο εφάπαξ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ) [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

Ποιοι στρατιωτικοί κερδίζουν αύξηση 13% στο εφάπαξ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ) [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

Με σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 13% και σε απόλυτα νούμερα κυμαίνονται περίπου από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας, αναμένεται να δικαιωθούν απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μετά την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.

Οι κερδισμένοι από τη δικαστική απόφαση υπερβαίνουν τους 4.500, όσοι δηλαδή... έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 και μετά. Αυτοί θα δούνε το εφάπαξ τους να αναπροσαρμόζεται, αφού βάση υπολογισμού θα είναι πλέον το μισθολόγιο πριν από τις περικοπές του 2012.

«Κερδισμένοι» είναι φυσικά - εκτός απροόπτου - και όσοι ανοίξουν στο μέλλον την πόρτα εξόδου.

Σημειώνεται πως η επίμαχη δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και γι’ αυτό δεν είναι προς το παρόν εντελώς ξεκάθαρο αν η αντισυνταγματικότητα θα αφορά μόνο την αναδρομικότητα του επίμαχου νόμου (ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά ίσχυσε από 1/8/2012) ή την ουσία του που ήταν η μείωση του ειδικού στρατιωτικού μισθολογίου. Στο πρώτο -ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση- σενάριο η απόφαση θα αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αποστράτους (όσοι έφυγαν από 1/8/2012 μέχρι και τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012). Οι πληροφορίες πάντως από το δικαστικό ρεπορτάζ επιμένουν πως η απόφαση ακυρώνει επί της ουσίας τις μειώσεις του στρατιωτικού μισθολογίου.

Το εφάπαξ βοήθημα των στρατιωτικών χορηγείται από τρία διαφορετικά Ταμεία (Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), αλλά έχει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού για όλους και είναι ευθέως συνδεδεμένο με τον βασικό μισθό της αποστρατείας. Ειδικότερα, στη βάση υπολογισμού του συμμετέχουν ο βασικός μισθός κατά την ημερομηνία εξόδου, το χρονοεπίδομα, το υψηλότερο επίδομα εξομάλυνσης που έχει λάβει ο δικαιούχος και το επίδομα ευθύνης ή απασχόλησης.

Το άθροισμα το πολλαπλασιάζουμε επί τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας (δεν προσμετρώνται πλασματικά χρόνια), δηλαδή επί τα έτη που συμμετείχε ο δικαιούχος στον Ειδικό Λογαριασμό. Είναι λοιπόν ευνόητο πως η μείωση του ειδικού μισθολογίου που επεβλήθη στους στρατιωτικούς το 2012 επηρεάζει άμεσα και τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Λόγω της αναδρομικής ισχύς που είχε ο νόμος, υπήρξαν περιπτώσεις ένστολων από τους οποίους τα Ταμεία ζήτησαν πίσω χρήματα. Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη των στρατιωτικών που έφυγαν μετά την 1/8/2012 και πρόλαβαν να εισπράξουν το εφάπαξ πριν από τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν εφάπαξ μειωμένο κατά 13% μεσοσταθμικά (το ποσοστό είναι διαφορετικό ανάλογα με τον βαθμό), λόγω της μείωσης του στρατιωτικού μισθολογίου.

Ναυτικό - Λιμενικό

Για παράδειγμα, από Ναυτικό και Λιμενικό, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποστρατευτεί συνολικά περίπου 1.000 άτομα. Οι μισοί από αυτούς (500 άτομα) είναι ένοπλοι που έφυγαν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 και έχουν ήδη πληρωθεί.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 450 περίπου, που έχουν φύγει από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος.

Αντίστοιχα στην Αεροπορία οι κερδισμένοι από την απόφαση του ΣτΕ υπολογίζονται σε περίπου 1.500 άτομα, τα οποία έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, υπερβαίνουν τους 1.000 όσοι έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ ακόμη 500 έχουν αποστρατευθεί μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 και ακόμη δεν έχουν εισπράξει το βοήθημα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως όλο το 2013 άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την Αεροπορία περίπου 1.100 άτομα.

Από το Στρατό Ξηράς, από την πρώτη Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν φύγει 2.400 άτομα με αποστρατείες, αποχωρήσεις κλπ. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει το εφάπαξ ενώ άλλοι βρίσκονται στην αναμονή για να πληρωθούν το βοήθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη δικαστική απόφαση δημιουργεί πονοκεφάλους στις διοικήσεις των Ταμείων, ενώ θεωρείται πως η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του βοηθήματος.


(ΕΘΝΟΣ 30/01/2014 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ - Σ.Λ.)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

7 σχόλια:

 1. Τελικά για την χρεωκοπία της χώρας πρέπει να ευθύνονται οι ένστολοι διότι αμείβονται με πολλά χρήματα !!! καμία άλλη κατηγορία πολιτών δεν φέρει ευθύνη, εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω γι’ αυτό και δέχονται τόσες επιθέσεις από τους αδιάφθορους και άγιους ανθρώπους αυτής της χώρας !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε παιδιά κανένα πίνακα με τα αναδρομικά των δικαστικών θα δούμε από καμία εφημερίδα !!! αν δεν κάνω λάθος θα λάβουν φέτος 140 εκατ. ευρώ !!! θα διαμαρτυρηθεί κανένα παπαγαλάκι,,,,,,,,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδω χρωστανε τα εφαπαξ απο τον μαιο και ψαχνουν και αναδρομικα, ε ρε προσφυγες και μηνυσεις που σας χρειαζονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΡΕ ΚΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα συνηθισμένα άρθρα του ΕΘΝΟΥΣ.
  Στήριξη με κάθε τρόπο της κυβέρνησης.
  Στοχοποίηση των ενστόλων στα μάτια των λοιπών πολιτών.
  Προσπάθεια μαντρώματος των στρατιωτικών, όπου σχεδόν όλοι την έχουν κοπανήσει από τα παλιά κομματικά μαντριά.
  Στήσιμο φάμπρικας προσφυγών, όπου οι γνωστοί μεγαλοδικηγόροι θα κονομίσουν ξανά.
  Και τέλος ισχυρό σοκ για τους στρατιωτικούς, όταν μετά τη λήξη αυτής της φαρσοκομωδίας, θα διαπιστώσουν ότι δεν θα πάρουν ούτε μια δραχμή από αυτά που τους λήστεψαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σιγά μην χρειάζεται το "ΕΘΝΟΣ" για να στηριχτεί η κυβέρνηση ΚΑΤΩΒΡΑΚΙΑ απο τους στρατιωτικούς. Αρκεί η εκμεταλλευση των ιδεολογημάτων και η πίστη και αφοσίωση στον...ηγέτη ωστε να νικηθεί ο "εχθρός του εθνους και του κράτους" για να πέσουν τα ψηφαλάκια στην τρώγλη της δεξιάς-ακροδεξιάς σαπίλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΑΓΚΕΣ ΠΑΡΤΕ ΖΕΜΠΙΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!!!!!

  ΤΡΩΤΕ ΔΟΥΛΕΜΑ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΗΓΕΤΕΣ ΣΑΣ".

  ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΒΡΑΚΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΕΤΕ.....ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ..........ΧΑΠΑΤΑ!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ
-->