Αρχική » , , » Με το σταγονόμετρο το νέο ενιαίο επίδομα για παιδιά (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Με το σταγονόμετρο το νέο ενιαίο επίδομα για παιδιά (ΠΙΝΑΚΑΣ)


ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, που θα αντικαταστήσει από το 2013 τα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Το νέο επίδομα θα... χορηγείται από το πρώτο κιόλας παιδί και ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να φτάσει ως και τα 2.160 ευρώ (σ.σ.: για οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα έως 12.000 ευρώ). Η πληρωμή θα γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Οικονομικών και Εργασίας) που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» για το ενιαίο επίδομα τέκνων, προβλέπει τα εξής:

1. Το επίδομα θα χορηγείται ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το νέο επίδομα θα χορηγηθεί για πρώτη φορά στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2013.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνεται άμεσα ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μητρώου ΟΓΑ.
3. Ο δικαιούχος του επιδόματος θα πρέ¬πει να ενημερώνει με σχετική δήλωση για κάθε μεταβολή της οικογενειακής του κατάστασης.

Το crash test

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίζονται:

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ επιδόματα, επηρεάζονται πάνω από 380.000 οικογένειες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα παίρνουν από την 1η-1-2013 σημαντικά μειωμένα επιδόματα, ενώ για πολλές θα καταργηθούν.
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ είναι οι χαμηλόμισθοι, καθώς θα πάρουν για πρώτη φορά οικογενειακό επίδομα και μάλιστα από το πρώτο κιόλας παιδί. Τα ποσά του επιδόματος, έτσι όπως κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα για οικογένειες με 1 ως 4 παιδιά, παρουσιάζονται στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει ο «ΕΤ.».
ΧΑΜΕΝΟΙ είναι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι οι οποίοι ως τώρα στηρίζονταν από την Πολιτεία με την καταβολή ολόκληρου του επιδόματος, ενώ τώρα θα παίρνουν αναλογία του, και μάλιστα επί μικρότερου, σε σχέση με πριν, επιδόματος. Για παράδειγμα, πολύτεκνοι (4 παιδιά) με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ θα συνεχίσουν μεν να λαμβάνουν τα επιδόματα, πλην, όμως, τα ποσά που θα παίρνουν θα είναι μειωμένα ως και 65%.

Τα ποσά

Το ποσά του νέου επιδόματος είναι:

40 ευρώ το μήνα για ένα παιδί.
80 ευρώ το μήνα για δύο παιδιά.
130 ευρώ το μήνα για τρία παιδιά, και
180 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Για κάθε παιδί πάνω από το 4ο θα χορηγείται επιπλέον επίδομα 60 ευρώ μηνιαίως.

Οι κατηγορίες

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:

1. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα έως 6.000 €, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1/3, δηλαδή κατά 2.000 €, για τη σύζυγο και κατά 1/6, δηλαδή κατά 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί. Η κατηγορία αυτή θα παίρνει το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος. Έτσι, δικαιούχος με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 € δικαιούται 40 € το μήνα. Αν έχει δύο παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πάρει 80 €.
2. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα από 6.001 € έως 12.000 €, που προσαυξάνεται επίσης κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί. Η εν λόγω κατηγορία δικαιούχων θα παίρνει τα 2/3 του επιδόματος.
Για παράδειγμα, δικαιούχος με 3 παιδιά και εισόδημα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 6.000 ευρώ για τα 3 παιδιά, ήτοι συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ, θα πάρει τα 2/3 από το επίδομα των 130 ευρώ, δηλαδή 86,6 ευρώ και για τα τρία παιδιά!
3. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα από 12.000,01 έως 18.000 ευρώ που προσαυξάνεται επίσης κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί. Η κατηγορία αυτή θα παίρνει το 1/3 του εκάστοτε επιδόματος! Για παράδειγμα, δικαιούχος με εισόδημα από 22.000 έως 33.000 ευρώ και 3 παιδιά θα πάρει το 1/3, δηλαδή 43,3 ευρώ το μήνα και για τα 3 παιδιά!

Σκέψεις για αφορολόγητο

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά.

Ήδη εξαιτίας των αντιδράσεων, στο υπ. Οικονομικών έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις ρυθμίσεις και να καταρτίζουν σενάρια για την καθιέρωση νέων πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για οικογένειες με παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ:

(Ε.Τ. 27/11/2012 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ
-->